ING: een getransformeerd bedrijf dankzij Agile

Onlangs werd de Agile-methode in de kantoren van ING ingevoerd, met de deelname van Experis en Clarity Upgrades.

In een artikel van HR Magazine licht Luk Mettens, de “Agile coach” bij ING, de transformatie van het bedrijf toe. Vandaag zijn de teams zelfsturend. Elk team heeft een "product owner" die de klant vertegenwoordigt. Die persoon vervult niet de rol van teamleider, maar bepaalt de prioriteiten binnen het team.

De top van het bedrijf bepaalt de belangrijke thema’s die doorheen de onderneming vertaald worden in doelstellingen. Zo draagt elk team, dat uit zoveel mogelijk verschillende vaardigheden is samengesteld, bij tot een of meerdere van die doelstellingen. Deze doelstellingen worden om de drie maanden aangepast.

Met de Agile-methode verdwijnt de controlerende en commanderende rol volledig bij het uitoefenen van een leidinggevende functie. De werknemers lossen zelf de problemen op. De focus ligt op knowhow en vaardigheden.

De teams werken sneller en nemen hun beslissingen op een autonome en doeltreffende manier. Algemene observatie: alles verloopt beter dan in een klassieke omgeving.

De teams voelen zich nauwer betrokken en meer eigenaar van hun projecten. Medewerkers werken vaker en beter samen.

De top van het bedrijf verzamelt regelmatig feedback, die zeer positief is, en geeft er ook waardoor de risico’s beter gecontroleerd worden. Het is niet langer nodig om zes maanden of meer te wachten alvorens tot de vaststelling te komen dat na vele investeringen, de resultaten niet goed zijn.

Klik hier om het hele artikel te lezen

Klik hier om meer te weten over Clarity

Retour